Design Elements – Интериорен дизайн, Архитектурно проектиране, Цялостни интериорни решения и обзавеждане | Къща в полите на Витоша

Къща в полите на Витоша

Обща информация:
Еднофамилна къща на 2 етажа в затворен комплекс . Съчетава удобствата за живеене на къща с двор с организираното поддържане на общите части, спортни съоръжения, охрана и контол на достъп. Красиви гледки към Витоша, тишина и кристален въздух...
Проект скица:
project11-s1 project11-s2
За проекта

Клиентите закупуват 2 еднакви къщи с площ около 280кв.м. в затворен комплекс. Едната за семейството на порасналата им дъщеря, а другата за тях и по-малките им две деца. Първоначално  започнахме работа по дизайна на къщата на младото семейство. Но всички срещи и обсъждания на интериорните решения ставаха с членовете на цялото голямо семейство и решенията се взимаха заедно от всички. Така постепенно и родителите ни се довериха и възложиха интериорния проект и на техния дом. Задачите бяха трудни, но интересни. Проектите трябваше да са разлчини, но да съчетават в себе си добрите страни на общото функционално разпредление.

Къщите бяха в процес на строителство и се наложи интериорните проекти да се изготвят възможно най-бързо, за да се заложат необходимите промени в дизайна още при строителството.

Клиентите искаха големи пространства и въздух, но опитът на родителите им беше определящ при функционалното разпределение. Настояваха за кухня, която да бъде обособена в самостоятелно помещение. Планировката на архитектурния проект позволяваше без големи промени по разпределението да удовлетворим желанието им.

Предложихме система с плъзгащи врати, чрез която да може да се моделира пространството. През лятото всички плъзгащи врати могат да се отварят и да се крият в специално изградени за случая ниши. За зоната с меката мебел вратата се крие зад декоративната стена-ламперия, композирана от шкафове с различен растер на вратите.

През зимата плъзгащите врати могат да изолират входното антре и да спират „изтичането“ на затопления въздух нагоре през стълбите към втория етаж. За своята къща родителите поискаха да се обединят кътовете за гледане на телевизия и къта за отдих пред камината. Предложихме друг вариант на местоположение на камината, което наложи самата камина да се проектира с гориво от биоетанол. Не сме правили други допълнения или промени по архитектурния проект. Предложихме малки корекции по инсталациите, свързани с конкретното интериорно решение. Желанието  на клиентите беше къщата да бъде максимално просторна с модернo обзавеждане и мебелировка.

За спалните предложихме смяна на местополежението на леглата така, че да се организират по-големи гардероби и мебели за съхранение. За една от стаите на ет.2 предложихме малка корекция от първоначалния архитектурен проект. Присъединихме към спалнята част от коридора и организирахме пространство с отделен кабинет към нея.

Както и в къщата за по-младото семейство, така и при този проект родителите помолиха да да използваме естественото дърво в интериора на къщата. Но в същото време родителите искаха интериорът в тяхната къща да бъде коренно различен от къщата на младите. Затова предложихме контраст на материалите, което да бъде и противопоставянето в интериорното решение на двете къщи.  За настилките за ет.1, фоайето и стълбите предложихме полиран бетон, който да контрастира с дървения окачен таван, изработен по архитектурен детайл от масивни бичмета от печен ясен. Същият вариант на противопоставяне използвахме и за главната спалня-настилка от полиран бетон,  ламперии от дърво и гланц лак и дървен окачен таван.

Мебелите които предложхме, за да допълним цялостния стил на интериора са от естествени материали и лак -масивно дърво за трапезарна маса, кожа за мека мебел, лак за корпусни мебели, коприна за килими. След като клиентите одобриха проектите и предложените мебели и цветове, изготвихме цялостни 3D визуализации за целия интериорен проект и дизайна на довършителните работи.